Cursussen / workshops / theatervoorstellingen

Monoloof Trouwambtenaar Friesland BABS

Flitscursus theatermonoloog spelen en opvoeren voor publiek 

Wat we gaan doen: In 6 bijeenkomsten een monoloog instuderen en 2 keer opvoeren voor het publiek. 

Voor wie: 
Iedereen van 18 jaar of ouder met/zonder theaterervaring
die zin heeft om weer eens even lekker met theater bezig te zijn. Deze korte cursus gaat door bij minimaal 7 deelnemers, maximaal 10.

Wat is een monoloog: 
Een monoloog is een theatertekst die door één persoon wordt gezegd. Wat niet betekent dat je dat je als enige op het toneel staat. 

Hoe we aan de slag gaan: 
Tijdens de repetities werken we aan spel, inleving, intentie, intonatie, tekstanalyse, tekstgebruik en vormgeving. We zorgen ervoor dat je monoloog op theatrale wijze overkomt op het publiek. Bij de eerste bijeenkomst maken we kennis en beslissen we welke monoloog je gaat spelen. De monoloog die je speelt mag je zelf bedenken/meenemen of je krijgt een suggestie voor een monoloog aangereikt. De monoloog mag maximaal 10 minuten duren. In de weken die volgen zal je in je vrije tijd zelfstandig aan de slag gaan met de tekst oefenen. Geen zorgen! Hier zijn trucjes voor en die ga je allemaal leren. Je maakt tijd vrij om bewuste keuzes te maken rondom kostuum en de juiste vormgeving van je scène (decor en rekwisieten). Tijdens de verdere repetities gaan we je monoloog verder ontwikkelen zodat jij kan stralen voor het publiek. Optreden gebeurt in een echt theater met professioneel licht en geluid.

Wanneer: 4, 11, 18, 25 maart en 1 en 2 april 2022. Let op! 5 vrijdagavonden en 1 zaterdagavond. Dat zijn vier repetities en twee opvoeringen. DEZE CURSUS IS UITGESTELD TOT EEN NADER TE BEPALEN DATUM, WIL JE OP DE HOOGTE GEHOUDEN WORDEN? KLIK HIER

Tijd: 19:30 - 22:00.


Waar: Alle bijeenkomsten zijn in het StudioMoon van: FRL Producties, It Dok 11, 
Heerenveen
Mocht er i.v.m. corona een buitenlocatie gevonden moeten worden voor de opvoeringen dan zal dat gebeuren.


Kosten: €85,- pp Incl. Koffie/thee en een koekje.


Docent/regisseur: Kyra van Wirdum is professioneel regisseuse, zij zal er voor zorgen dat jij goed beslagen ten ijs komt. Jij zit zelf ook op de regisseursstoel bij de monologen van je groepsgenoten.


Kernwoorden en sfeer:
Een totaalbeleving van een voorstelling opvoeren, gezellig, leerzaam, actief, spelplezier, humor, en bovenal: door deze cursus durf je in een rol te kruipen en voor publiek te acteren.

Eventuele corona noodmaatregelen zullen worden nageleefd


Beginnerscursus Theater (voor volwassenen)

De beginnersgroep is een groep die bedoeld is voor:

1. mensen die nog geen of weinig ervaring hebben met toneel.

2. mensen die al wel met toneel in de weer zijn en wat meer achtergrondinformatie willen krijgen over theater en acteren.

3. mensen die willen proeven aan toneel en willen ervaren hoe het is om op het podium te staan.

Wat we doen: Iedere les duurt anderhalf uur en heeft een specifiek onderwerp zoals bij de data vermeld staat.  Aan het einde van de cursus heb je een  beeld gekregen van toneelspelen vanuit het oogpunt van de acteur, de regisseur en het publiek. De lessen zijn informatief, ervaringsgericht, actief en gezellig. Aan het einde van de lessenreeks zal er een korte presentatie ingestudeerd worden voor vrienden/familie die de deelnemers van de cursus zelf uitnodigen.

De beginnerscursus bestaat uit 12 bijeenkomsten. 11 lessen en een presentatie.

Maandagavond

Les 1: improvisatie, Les 2: stil spel en doorspelen, Les 3: emoties, Les 4: een personage vormgeven, Les 5: stemgebruik, Les 6: mise-en-scène, Les 7: verhalen vertellen, Les 8: masker theater, Les 9: tekst analyseren en regisseren, Les 10: repetitie, Les 11: repetitie, Les 12: presentatie

De cursus kan doorgaan bij minimaal 9 deelnemers.

De eerste les is een vrijblijvende kennismaking, ga je niet door dan betaal je niets. Kosten: €175,-


Productiegroep

De openlucht-muziek-dans-theatervoorstelling THUIS

De Podiumschool produceert in samenwerking met Bryktheater, Sneek Vocaal en The Factory een compilatievoorstelling over thuis zijn in coronatijd. Afwisselende scenes waarbij allerlei situaties voorbijkomen die in 2020/2021 in de wereld zijn gebeurd. Van de grote opruimwoede tot de bordspelletjes-schaarste. Van grote heldenverhalen tot de ongeziene, kleine daden die zich achter de voordeur afspeelden.

Een terugblik, een afsluiting een interactief ritueel waardoor we samen met het publiek het thuis zitten in coronatijd loslaten en vooruitkijken.

Heb je eerder een cursus gedaan bij de Podiumschool of op een andere manier ervaring opgedaan met toneelspelen, nu kun je jezelf verder ontwikkelen. Ik regisseur en begeleidt de deelnemers bij het verzinnen en maken van eigen scenes. De voorstelling zal op locatie gespeeld worden i.s.m. Sneek Vocaal met een gelegenheidskoor en live muziek en mogelijk dansers van The Factory. Dus heb je enorm veel zin om in een toneelstuk te spelen dan is dit je kans!

Deelnemers:  Volwassenen (18+)

Periode:  jan - mei 2022 donderdagavonden en een aantal weekenden. Actuele data en tijden staan op de site van de podiumschool. Zie onderstaande button. 

Kosten:           €395,-

Inclusief:        Koffie/thee en een onvergetelijke ervaring

Locatie:           De DOAS. Floris Versterstraat 3 Leeuwarden. De nieuwe creatieve hotspot van Leeuwarden. De Podiumschool staat midden in het bruisend hart van deze broedplaats. Wij hebben onze eigen inspirerende ruimte. De uitvoering van de voorstelling vindt plaats op de binnenplaats van de DOAS


(privé)Cursus Trainingsacteren

Bij mij kun je terecht voor een cursus trainingsacteren.

Trainingsacteren is het spelen van rollen bij allerlei lessen en trainingen.

In principe kan iedereen die in contact komt met andere met trainingsacteurs oefenen hoe ze het beste met bepaald gedrag overweg kunnen. 

De cursus bestaat uit 4 lessen van 2 uur en een stagemoment. Het kan in de vorm van privéles en in groepsverband. 

Ik leg je uit wat trainingsacteren precies inhoudt en hoe je dat doet.  

Acteerervaring is voor het volgen van deze cursus niet verplicht maar wel een pre. Om als trainingsacteur aan het werk te gaan is acteerervaring wel nodig.


Workshop voor docenten/trainers: Werken met Trainingsacteurs

Voor trainers en docenten organiseer ik workshops: Werken met Trainingsacteurs.

Een workshop waarbij wordt ingegaan op de hoe, wat en waarom van het werken met een trainingsacteur. In deze workshop kom je te weten:

- Wat een trainingsacteur doet. De verschillende soorten trainingsacteurs en welke geschikt zijn voor welke taken/verantwoordelijkheden.

- Wat de beste rolverdeling is tussen de trainer/docent en de acteur.

- De voorbereiding met de acteur. 

- Het introduceren van de acteur aan de groep zodat de groep in de leerstand komt (en niet in de weerstand).

- Verschillende werkvormen.

- Interventietechnieken.

- Verschillende manieren van feedback geven.

- Tips en tricks.

Bij deze workshop ga je naar huis met theorie en praktijkervaring en een reader om alles op een later moment nogmaals door te nemen.

Deze workshop duurt 3uur.